What Is A Woad Plant – How To Grow Woad Plant in The Garden

Østindiske kjøpmenn begynte å introdusere indigo til Europa der woad var det foretrukne fargestoffet. Hva er en planter og hvilken annen interessant informasjon kan vi grave opp? Er det forskjell på indigo- og pleddfargestoffer? Finn ut her.

What Is A Woad Plant - How To Grow Woad Plant in The Garden

Indigo-blå var en ganske varm farge for 5000 år siden. Produksjonen og handelen av dette fargestoffet ble sterkt omstridt da østindiske kjøpmenn begynte å introdusere indigo til Europa hvor woad var det foretrukne fargestoffet. Forvirret, ennå? Hva er en plankeplante, og hvilken annen interessant informasjon om planteplanter kan vi grave opp? Er det forskjell på indigo- og pleddfargestoffer? Les videre for å finne ut.

Hva er en vassplante?

Woad (Isatis tinctoria) er en oppreist biennal som vokser til mellom 1-3 fot, noen ganger opp til 4 meter i høyden. Bladene er blågrønne lagt med en hvit pulveraktig pulver. Bladene er smale og lett strekt til bølgete. Planten blomstrer med små gule blomster våren sitt andre vekstår og utvikler seg til blå / svart frukt. Planten ble dyrket i århundrer som medisin og kilde til blått fargestoff.

I noen områder av verden regnes den en gang verdifulle woadplanten som et ugras og vokser faktisk som sådan.

Informasjon om planteplanter

Woad var urbefolkning i sørøst-Europa og spredte seg raskt gjennom forhistorisk tid. I det meste av Europa ble woad-planterfargestoffer det dominerende blåfargestoffet du velger, og faktisk blir det noen ganger referert til som “dyers woad.” Det blåfargestoffet fra woadplanter ble brukt av gamle folk på de britiske øyer for å male kroppene deres i håp om å skremme fiendene sine.

På den annen side var Indigo (Indigofera tinctoria), innfødt i Sør-Asia det populære valget for blåfargestoff der. Produksjon og handel ble kontrollert av India. Importen av indigo-fargestoffer begynte å øke blant skuddprodusentene. De forente seg for å bekjempe import av indigo og redde levebrødene. Sakte men sikkert, til tross for lovgivning, tok indigo overtaket og ble det foretrukne fargestoffet i Vest-Europa.

Naturligvis på slutten av 1800-tallet gjorde introduksjonen av syntetisk indigotin (syntetisk indigo-fargestoff) tvisten mellom woad og indigo utleverere et høyt punkt. Likevel, mens det blå fargestoffet fra flekkplanter blør og falmer med alderen, er det bare denne falming som gjør det til et unikt og verdig døende medium. Hvis du er interessert i å bruke woad som fargestoff, er det beste å gjøre din egen. Fortsett å lese for å finne ut hvordan du dyrker woad-planter.

How to Grow Woad Plant

Woad er veldig konkurransedyktig og kan fortrenge verdifulle avlinger, innfødt vegetasjon og landskap. Den har også en ekstremt lang tapprot (3-5 fot lang) som gjør den nesten uforgjengelig. Derfor anser mange steder å være for inngripende og merke det som et skadelig ugras.

Når det er sagt, kan frøfrø fås på nettet, eller hvis du har en plaster av det, kan du høste dine egne frø. Så frø tynt plass i mars i frøbrett. Dekk lett med jord og hold fuktig.

Når frøplantene er store nok til å håndtere, skal du transplantere dem utenfor, og etterlate en fot mellom rommet. Woad liker en alkalisk jord, så en påføring av kalk, en uke før plantingen, vil gi dem riktig pH i jorda. Hold frøplanterne fuktige.

Ikke gjenplant planten i samme område som andre Brassicae. Som andre medlemmer av kålfamilien er woad utsatt for klubbrot, som kan overføres fra medlem til medlem, så praktiser avlinger.

Woad Plant Care

Når det er etablert, annet enn vann og litt gjødsel, er det lite ekstra pleieplanter før høsten. Woad trenger mye nitrogen, så gjødsel med et høyt nitrogeninnhold av tørket blodmel eller hov- og hornmel.

Woad vil være klar til høsting i juli helt gjennom september. I noen områder kan du plukke høsten til november, men begynnelsen av høstfrost vil sannsynligvis redusere fargen.

For å høste plantene dine, bruk skarpe beskjæringssaks eller hagesaks for å skjære de nyere bladene tilbake. Unngå de gamle bladene som lett kan gjenkjennes av den blå fargen. De gamle bladene har ikke kjemikaliet i seg lenger som vil bli fargestoff. Kutt den gamle ryggen, men ikke bruk dem i fargestoffer. Det er bedre å kutte alle bladene på en plante på en gang og deretter la den vokse på nytt.

Nå er du klar til å bruke bladene til ekstraksjon av fargestoff. Ha de friske bladene i en krukke og dekk til med nesten kokende vann. Forsegl krukken. Snart blir vannet farget og begynner å boble litt. På dette tidspunktet blir alkali tilsatt det fargede vannet, ristet og løsningen blir grønn.

Stoff farges deretter ved bruk av det grønn / gulfargede fargestoff. Hvor er det blå? Når stoffet er utsatt for luft, tar oksidasjon over og voila! Du har en nydelig blå. Prosessen avsluttes med å sette fargestoffet i syre, og deretter vaskes og skylles det.

Omfattende instruksjoner kan bli funnet på nettet, men det høres ut som om noen prøving og feiling kan være nødvendig. Tilsynelatende er fargestoff vanskelig å jobbe med.

What Is A Woad Plant - How To Grow Woad Plant in The Garden

Kontroll av Woad Plant Weeds

For de av dere som ikke vil tenke på å dyrke woad og bare vil kvitte seg med darn ting, det er både kjemiske og ikke-kjemiske kontroller.

Ikke-kjemiske metoder for utryddelse inkluderer håndtrekking, som siden tapproten er så dyp, er ganske vanskelig. Gå også tilbake til stedet for hver uke, ettersom planten lett sår og kan gjøre det i mange år. Du kan slå den for en veldig midlertidig kontroll, eller prøve noen geiter på den.

En naturlig rust sopp blir undersøkt som en biologisk kontroll, men er ikke tilgjengelig ennå.

alternativet er kjemisk kontroll. Kontakt det lokale lokalkontoret for anbefalinger angående ugressmidler for bruk i ditt område.

Video: Isatis tinctoria (Woad)

Like this post? Please share to your friends:
Legg igjen en kommentar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: